The sporthorse

Senaste inläggen

Av stallkatten - 20 januari 2014 20:17

ÅH vad han är duktig Andreas Helgstrand. Idag storaffär gjord där 5 st hästar på toppnivå upp till Grand Prix har sålts till Sara Marburg som är sponsor och It entreprenör från Tyskland. Hon är sponsor flera duktiga ryttare- Floricello förut svenskägd en av dem som såldes. Kul!

Det blir spännande att följa dem.... Han är skicklig affärsman med topp anläggning Andreas. I vår blir det besök där med lite trevliga folk det ska bli kul!  

ANNONS
Av stallkatten - 29 december 2013 00:25

 Vad är en bra ponny? Vilken typ gillar man?  Jag gillar D-ponnyer, stora flotta med bra typ. Vackra huvuden med utrycksfulla ögon. Det ska utstråla lugn och harmoni men ändå vara allerta.

En bra sportponny rör sig fint med luftig trav , vägvinnnde skritt med övertramp och fin balanserad galopp.

Det ska gilla barn och ungdomar.Vara modiga och orädda och nyfikna,,

Sundhet är viktigt  De ska ha 4 bra ben bra hovar och sällan vara sjuka.

Är de bra uppfödda med mkt utevistelse på kuperade marker blir dom starka.Pälsen ska vara tät och blank och tåla regn ingen klippning av ponnyer i unga år  pälsen skyddar naturligt. Helst ska de växa upp i grupp så de kan busa och ha kul blir välmusklade då och hållbara,De ska börjas i tid med muskelträning. kuperade marker viktigt med tillgång till massor av gräs från tidigt till sent på säsongen,

Vintertid gillar vi storbal fri tillgång... Så har vi gjort i många år och det har blivit bra.

Ett bra sadelläge är viktigt och bra hals rund rumpa ej för lång rygg.

Inridning tidigast vid 3 år hästen vill växa klart. För tidigt innebär riske och jag villr de ska stegvis byggas upp. En frisk häst är mycket viktigt och slippa dyra veterinärräkningar,Håll koll på smådetaljer på hästen varje dag,

Många blir framgångsrika om man gör rätt. Flera ponnyer från Svansjöns/ starwinds är mycket bra och går på elitnivå.

Bra lynne är A och O. Är de kloka, händer mindre olyckor och de blir ej lättskrämda. Det är bra om de har en bästakompis när de växer upp att bonda med  det ger trygga hästar.Viktigast är att man trivs och har kul med sin ponny/häst. Alla vill inte tävla  det är helt ok den ska vara trevlig att ha varje dag på ute ritter hantering etc.

Många skrivit att de fått sin drömponny från Svansjöns stuteri. Hur glad blir man inte då att få höra det.

Uppfödare sliter hårt.Väljer ut blodslinjer, väntar på fölet ska födas .Planerar noga uppväxten.Glädjer sig varje dag hur den växer till sig. Massor av jobb och massor av kul.

Jag som är utbildad domare har en klar modell jag strävar efter,Svansjöns Daylight är min idealmodell som hingst då han ger väldigt jämn typ på avkommorna .Stora och snygga och mycket vänliga.

Han har vunnit så mycket båda i dressyr och hoppning.En sann glädje för sin uppfödare.

Jag gillar både tyska och holländska sportponnyer med mycket gång och utstrålning. Där är de dyra på auktioner och säljs för stora belopp.


ANNONS
Av stallkatten - 28 december 2013 23:29

Varför har man hästar frågar många?   Därför det är skön livsstil. Förvisso massor av jobb,  kostar pengar, ger friskluft och det är berikande- Folk har segelbåtar, snygga bilar mm frågar maan dem samma sak?

Att få vara hästuppfödare  ger mervärde tänk så kul det är när ett föl föds!

Sedan ska fölet växa upp i många år, klara sig från skador få äta gräs på stora betesmarker och ha tillgång till rinnande vatten som gör att den blir sund.All träning sker med kärlek.Våld är bannlyst.

Lång erfarenhet och djup kunskap lotsar hästen åt rätt håll.

Blir man rik,,,nej det kostar pengar det är få som lyckas leva på det.

Flera får ha sponsorer som tävlar. 

Uppfödaren gör ofta grovjobbet och har inga sponsorer.

Det är mycket jobb att föda upp en häst, få den snygg och hållbar och kanske bli framångsrik.

Mycket ska stämma. 

Varje häst är för mig en ny tavla som ska skapas. Jag tröttnar aldrig fast jag hållit på i 40 år och tränat hästar i många länder.

Varje år träffar jag passionerade uppfödare som älskar hästar. Man blir aldrig full-lärd det finns alltid något nytt att lära.

 

Att träna en häst är som bygga ett hus. Det ska vara en bra grund som håller.Det ska ske stegvis.

Sköter man det rätt håller hästen i många år. Hästen ska ha kul och hållas på gott humör. Aldrig får man tappa humöret utan man ska vara fokuserad på långsiktighet. DVS   bygga för framtiden.

Allt sker med kärlek och stort intresse.Varje steg frammåt är så kul och belönande.

Det är en konst att träna upp en häst på toppnivå.Det tar många år! 

Det är väldigt kul och ger mervärde i livet.

När man ser en häst på toppen vet man allt jobb som lagts ned och kan beundra och glädja sig med de som är runt hästen.

Man ska aldrig vara avundsjuk och missunnsam utan veta om att få lyckas och känna glädje för dem.


Av stallkatten - 22 december 2013 02:53

Läs mitt förra inlägg här ifall du undrar ang kycklingarna... Läs Thesporthorse på bloggplatsen.....

Av stallkatten - 22 december 2013 01:27

Denna blogg har inte haft inlägg sedan april.Senaste dagarna plötsligt väldigt mycket sidvisningar och aktivitet plötsligt. Samtidigt som hot kommer mot mig. Är man kunnig och påläst då får man påhopp.

Undrar nu jobbar länsstyrelsen lördagkvällar klockan 22.39???


Vem jobbar på länstyrelsen lördagkväll 21 december 22.39?? och sitter och skickar hotsms till mig??Man undrar! Kan man hämta 3 fina dressyrhästar man ej ens sett innan och omhänderta dem som står i ett lyxstall med halm upp till knäna  i gummibelagda boxar i underbart skick.Detta  utan att ens försöka ringa mig.. Nej det är inte ok!! Inga missade samtal i mobilen finns!! Rena Gestapometoderna som när man tog konsten från judarna.Folk bryddee sig ej då med. NU ÄR DET DAGS ATT BRY SIG! Bara körde in och stal dom.. Skickar ett sms bara.  Ingen info , de svarar inte på sms.Forsättning kommer att följa.


Ska snart börja skriva om EU frågor! Hjälp vågar man det? Vad kan då hända?Men man kommer att bli påläst och det är viktigt idag visar det sig nu.  kika på FB sidan Djurskydd-nu räcker det. Flera djurägare gråter i hjärtat och är helt knäckta av myndigheter.Det är inte ok!


  Näthat får alla framgångsrika kvinnor stå ut med verkar det som och elak ryktesspridning... sk stalkers jobbar på.  Jag har en -INTE KUL Styggheten själv i fritt fall,  en som gör allt för att förstöra och baktala mig och förtala och skapa nätmobb och säga elaka saker. men synd om folk som inte har ett liv utan springer bakom andra istället för att skapa något själv som är bra.   Ofta är det losers med svag självkänsla.  Lägger ned mycket tid på att fara med osanningar  rena mytomaner som skrämmer livet ur folk, vad trist liv dom måste ha....  kan inte vara kul att se tillbaka på sitt liv och säga vad gjorde jag av det?  Jo jag förföljde en annan kvinna dag in och ut........  De har nog en diagnos  dvs något fel på dem...Vid näthat får de med sig folk som inte förstår bättre har vi sett! och nu även myndigheter,,, bedrövligt!! Trodde de skulle vara kloka och kunniga och göra ett bra jobb. Väldigt konfliktskapande är dom. Man ska inte bara se problem utan hitta lösningar för en fungerande  djurhållning. Vi har helt olika glasögon när vi ser på saker. Nu har jag hållit på i 40 år med hästar så jag har viss erfarenhet. Det gillar man inte utan man vill krossa mig helt helst stycka mig. Allt är fel hos mig  eller på de ställen hästar hålls på. Byggnader för gamla. Jag gillar gamla gårdar med superstora betesmarker.Går att bygga om fint! lösdrift fint för växande djur.Dressyrhästar visar jag gärna i flott showroomstall typ ridhus sandbana mm men då är de vuxna och får vara korta i pälsen och blanka. Jag klipper dom sällan är lite gammaldags där gillar heller inte skrittmaskiner.Bätte ngn skrittar ut dem, vi har gott om arbetslösa stallflickor som kan få jobb med det i Sverige.Hästar älskar en tur i skogen i lagom takt.Hästbranchen behöver flera jobb till ungdomar så vi får folk som blir rutinerade och kan leva på sin passion.


 Nu är jag i skottzonen!!  Attack från alla håll!


Jag har haft ett framgångsrikt liv fött upp massor av fina hästar med hårt jobb.... det väcker avundsjuka! när jag var med i TV och radio med egna program då blev folk helsura av avundsjuka förutom dom som älskade att se mig och höra vad jag hade att säga.. De hörde av sig från när och fjärran- det var kul!!  De hade få vänner de kände som levde som Pippi Långstrump på en stor gård med en hel flock hästar.Ja det är faktiskt få idag som har haft hingst med ston och föl i samma flock( överlägset dräktighetsresultat enl forskning  99 %)  Och var kan de se 4 generationer häst på en gård numera?.De är bara nördar som mig som har det stora intresset att ha så.. dundermycket jobb varje dag men det ger bra motion och ett glatt sinne!!

Jag tror på extensiv uppfödning i flock på stora gräsmarker mkt rörelse för bra muskler och det ger friska hästar.. men det retar gallfeber på länsstyrelsen. de vill hästar ska stå i guldbox med 4 täcken..... Få är sjuka från min uppfödning och alla nästan framgångsrika många i topp!! det är kul!! Det är äkta glädje!Jag vet vad jag kan och det finns inte många med min internationella erfarenhet av hästuppfödning träning mm i Sverige. 40 års hästkunnande.Riktig nörd  läser allt....Kollar all ny forskning runt om i världen..Jag vill bara lära mig mer och mer+ jag är glad och positiv med ett hjärta av guld.Man ska vara snäll . Det kan folk bli arg på !

Du är för envis säger mina vänner...  De har alla lagt av med häst uppfödning..Ja vet säger jag, man borde sluta nu det är rena häxjakten på hästuppfödare i Sverige.  Mycket rättsosäkert läge just nu.Farligt  Hagar växer igen och stallar står tomma alla hatar kontroller hit och dit då får stallet vara tomt!  Det är  dagens landsbygdsutveckling!!  Eskil vad gör du???Detta är en samhällsfråga ska vi ha uppfödning av djur i Sverige?? 

Minsta osämja då ringer folk länstyrelsen som genast rycker ut och gärna plockar åt sig hästar. Helst fina!

Typ gör du inte som jag säger, ropar jag på vargen.Dialog har man ingen med djurägarna...Så går det till!!  Visste ni det?Folk tror inte detta kan hända i vårt land! Rena laglösheten just nu Länsstyrelsen skapar egna lagar.Bryter emot EU lagarna, anser jag. Rätta mig om jag har fel! TV undrade om djurskyddet   ,,vad händer... vi vet.. Kycklingarna kan vänta....De är ju redan döda...  


Av stallkatten - 23 april 2013 21:21

Andreas helgstrand har ny häst som han vann med direkt i Hagen bara efter att ha haft den i 3 veckor= riktigt bra.

Rolfgöran Bengtsson fått ny samarbetspartner stuteri ASK    det lovar gott då de satsar hårt.

Spanska hästarna är i kris.... det är mass-slakt   vi måste försöka hjälpa dem med en aktion som löser problemen..... några av oss har börjat forma på en lösning....

  snart är finalen i världscupen som blir spännande denna gång både i dressyr och hoppning..... håll tummarna för svenskarna....

Av stallkatten - 20 mars 2013 23:23

 

Hästavel

Vem styr aveln i ett land? Hingstpremieringsgruppen eller avlarna eller marknaden. Det är mode hos köparna, utländska influenser ,reklam,tyckanden och beroende på målsättningen.Idag även ekonomin hos uppfödarna och köpkraften hos kunderna. Blir en hingst omtalad för att ge mkt bra föl som det är stort köpintresse för stiger intresset.Alla drömmer om att föda upp en stjärna.

LÅNGSIKTIGHET

I Herning i Danmark hade ledningen suttit i 28 år.Per Graugård var den som hållit i besluten och vilken inriktning man ska ha på aveln. Han tycker nu de fått fram lika många bra hopphingstar såsom dressyrhingstar i avelsarbetet.Danskarna är duktiga på att marknadsföra dessutom och har en ständig ström köpare till sina anläggningar. Det skapar en viss linje i det hela om det finns en stark ledning.

SVERIGE

I Sverige skiftas det ständigt vem som bestämmer vad. Folk åker in och ut ur kommiteen. Det blir ingen långsiktighet tror jag. Visst kan nya krafter vara bra men någon måste styra skutan.Denna person måste våga stå upp för sina åsikter och kunna debattera i artikalar alternativt intervjuer.

Dressyrmodell och hoppmodell ,vet folk skillnaden? Kanske önskas en allroundmodell av uppfödarna.

Folk vill kunna sälja sin häst till ett bra pris och hyffsat lätt. Idag äger Flyinge ingen hingst ,inga avelsston vad jag vet och sålunda kommer inga föl heller på en av Världens äldsta stuterier. Hoppas eleverna får praktik på stuterier med avel så de blir kunniga och kan jobba med det.Flera gör praktik utomlands som tur är och kan komma hemmed nya kunskaper. Förut var Flyinge synonymt med avel idag är det en skola med kulturbyggnader. Vi har några stora hingsthållare.Vem har flera än 15 ston i aveln i Sverige återstår att ta reda på.


Uppläggen skiljer sig från land till land, jag ska gå igenom alla länder nu och kommer att återkomma med mina reflektioner-

Holland har Wim Ernes som är mycket kunnig framförallt i dressyr. Man har en öpeenhet i Holland och pratar om direkt vad man söker och strävar efter.Peter Kersten som nu varit i Sverige satt med förut Han är inom hoppning..Han är helt inriktad på moderlinjen ska gälla dvs har inte stoet själv gjort något eller lämnat bra föl förutsom är bra i sporten blir det svårt att få igenom hingsten. Helt klart att det är bra med ett sportsto som mor.Men många ston har ej ridits knappt brist på ryttare och pengar men dessa kan ju ändå vara mycket goda ston.Så är det i Sverige. Vissa ston tävlar och är i aveln samtidigt i karriären. Min linje med Fly high e.Chou Chin Chow xx och dottern Highflyer e Robin Z visade det som Peter tyckte Highflyer gav 2 breedersfinalister samma år en gång och en hingst till premieringen.Alla Fly highs avkommor hoppade lätt 150 cms hinder.Dock är det mycket runt om kring som ska till för att de ska nå de stora klasserna.Vi har ju inte de prispengarna i Sverige att hästen kan försörja sig själv.Så flera ston kan ha kapaciteten men ej fått visa den på banan.

Nu med embryotransfer kan det bli anorlunda om stoet kan tävla med ändå få föl varje år med extramamma.Ja det är mycket som händer på avelsfronten.


Jag sade till ledande folk i Sverige direkt efter mitt första besök i Holland där att detta gav oss en superb chans att plocka åt oss fina hingstar som ej släpptes igenom systemet i Holland att ta dem till Sverge. Om det bara hängde på att modern ej varit i sporten men hingsten presterade utmärkt på provet och var av hög klass borde vi slå till.... Många var mycket snygga med härlig gång . Men stoppade då regeln att de skulle höra till en viss del av toppen för att kunna godkännas här? Sågar vi av våran egen gren??    Vi har ju inte lyckats fått fram någon internationell avelsmatador på många år. Visst har vi haft fina verksamma typ Robin Z ,Irco Mena, Quite Easy,Master, m flera men hur många är sprungna ur vårt avelssytem....

Fina Grand prixhingstar brukar ge bra föl.Men få hingstar som väljs ut blir startade i Grand prix, många håller/ når ej ej hela vägen upp.

NYTT BLOD

Inget fel att plocka in bra blod från andra länder,det har vi alltid gjort.Vi vill ju förbättra vår avel. Det viktiga är att skapa en produkt som är säljbar så uppfödarna får ekonomi och kan satsa på nya ston att använda i sin avel.

Nu kom Bretton Woods hit som är mycket omdiskuterad för sina lösa benbitar.Han är snygg med bra rörelser.FRågan är nu om det nedärvs eller ej.Alla vet att en lös benbit i Sverige är katastrof vid en försäljning och det gör att veterinärer avråder köp.Vi har ju inte egna kliniker som andra har i utlandet och bara kan ta bort den lösa benbiten. Själv är jag inte hysterisk över benbitar då många fungerar utmärkt ändå tex birkelands fraktur där det ligger inkappslad. Används hästen i amatörridning typ i skogen mm ska det inte vara några problem.Har den gått med det i många år så är det dumt att operera. Men I Sverge blir det ramaskri och juridisk process om benbit uppdagas även om hästen är fullt brukbar.

Ska man sälja vidare är det annat som gäller.

Därför vågar man ej köpa en häst med den defekten om man vill skola hästen till hög nivå i dressyr och sälja vidare tex på export då måste den vara helt ren på röntgen. Vi får se vad som händer med hur man ser på det i aveln.

Man har olika synsätt i olika länder.Hur OCD uppkommer och hur det förvärvs.  Det bästa är om unghästar kan friröntgas ua då blir alla parter lugna.

Vid utländska auktioner tänk på att ordet röntgad i beskrivningen ej behöver betyda friröntgad de kan ha många graderingar på röntgen och det är upp till dig att kolla plåtarna innnan du ropar in hästen.

För några år sedan gick en av hästarna i Verden för 360 tusen ursnygg!! men på plåtarna var det 3 anmärkningar om man kollade innan auktionen.Få gör det.Många handlar på impuls.Så har även jag gjort med det har alltid blivit bra som tur är.Det är riktigt kul att köpa på Auktion.Hoppas det blir flera i Sverige så det blir snurr på affärena. Ibland måste man våga ta risker och köpa på känsla.


Det kommer bli spännande och lärorikt, ska intervjua flera ledande personer inom avelsarbetet i Europa så vi hörs i vimlet...


Presentation


hästar till tusen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ The sporthorse med Blogkeen
Följ The sporthorse med Bloglovin'

blogkeen

thesporthorse

blogglista.se

blogglista.se

Blogglista.se

blogglista.se

Blogglista.se

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se